Dalton onderwijs
Daltononderwijs onderschrijft de volgende kernwaarden:
– Verantwoordelijkheid
– Zelfstandigheid
– Samenwerking
– Effectiviteit
– Reflectie
Vrijheid en verantwoordelijkheid
In het daltononderwijs krijgen leerlingen de vrijheid om hun taakwerk zelf te organiseren. De leerstof en de eisen die hieraan gesteld worden, de tijdslimiet en de schoolregels vormen de grenzen waarbinnen leerlingen hun vrijheid leren gebruiken. De leerkrachten begeleiden de leerlingen om zich verantwoordelijk te laten voelen voor het eigen leren. Leerlingen krijgen de ruimte om te experimenteren, maar worden tegelijk ook geconfronteerd met de relatie tussen dat wat ze doen en wat het oplevert. Dit moet voor de leerlingen een geleidelijk leerproces zijn, waarin zelfkennis en zelfinschatting een grote rol spelen. Vrijheid is noodzakelijk om eigen keuzes te kunnen maken en eigen wegen te vinden. Door meer ruimte te bieden, kunnen leerlingen een actieve en nieuwsgierige leerhouding ontwikkelen. Maar, meer vrijheid betekent niet dat alles kan.
Zelfstandigheid
Zelfstandig leren op een daltonschool is leren door ervaring op te doen: dit betekent dat leerlingen uitgedaagd worden hun taakwerk zelf tot een goed einde te brengen. Deze manier van werken stimuleert het probleemoplossend denken van een leerling. Om later als volwassenen goed te kunnen functioneren moeten leerlingen leren beoordelen welke beslissingen zij moeten nemen. De keuzevrijheid dwingt leerlingen tot het nemen van zelfstandige beslissingen die effectief en verantwoord zijn. Het is de taak van de leerkracht om iedere leerling de structuur te bieden om vrijheid binnen de grenzen te leren hanteren.
Samenwerking
Op onze school biedt de leerkracht de leerlingen iedere dag de mogelijkheid om samen te werken. Dit wordt in de praktijk uitgevoerd door het samenwerken met ‘maatjes’ of in gestuurde of spontane groepssamenstellingen. Doordat leerlingen samen met de leerkracht en medeleerlingen aan hun leertaken werken, leren zij met elkaar om te gaan en leren zij dat zij elkaar kunnen helpen. Het samenwerken kan het leren vergemakkelijken. Samenwerken met anderen heeft daarnaast een functie op het gebied van sociale vorming; leerlingen leren dat er verschillen bestaan tussen mensen. Ze leren naar elkaar te luisteren en respect te hebben voor elkaar. Ze ontwikkelen discussievaardigheden en sociale vaardigheden, zoals het beoordelen van eigen inbreng en die van medeleerlingen.
Effectiviteit
Het daltononderwijs is gericht op een effectieve inzet van tijd, menskracht en middelen. De te leren vaardigheden en kennis worden taakgericht aangeboden: doelmatig en functioneel.
Reflectie
Reflectie is een kernwaarde in het daltononderwijs, die de bovenstaande kernwaarden ondersteunt en versterkt. Door na te denken over wat je gaat doen of wat je hebt gedaan, leer je over je eigen gedrag en dat van anderen. Elke leerkracht die werkt op een daltonschool reflecteert op zijn of haar handelen in de onderwijspraktijk. Op schoolniveau vindt reflectie over het onderwijs voortdurend plaats. Aan leerlingen wordt geleerd hoe zij kunnen reflecteren op leeropbrengsten en op persoonlijke ontwikkeling.
Dalton Onderwijs op Schouwen-Duiveland wordt uitgedragen op OBS Binnen de Veste in Zierikzee.
Onderwijsvormen
Onze Brede scholen
Alle scholen van Obase overzichtelijk op een rij, met alle contactinformatie binnen handbereik.
Meer informatie per school vindt u op de afzonderlijke pagina’s van de scholen.

OBS Binnen de Veste, Zierikzee
OBS Binnen de Veste, Zierikzee
Dalton basisschool Binnen de Veste ligt in de binnenstad van Zierikzee. Binnen de Veste is een daltonschool. Het daltononderwijs is gebaseerd op de volgende grondbeginselen: zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, reflectie, effectiviteit en samenwerking.

OBS Theo Thijssen Brede school Noorderpolder, Zierikzee
OBS Theo Thijssen Brede school Noorderpolder, Zierikzee
De basisschool is een stukje van je leven, voor de kinderen en voor u. U vertrouwt uw kind zo’n 8 jaar toe aan de zorg van de juffen en meesters. Dat is een belangrijk deel van een kinderleven. Een basisschool kies je dan ook met zorg.

OBS Duiveland, Nieuwerkerk
OBS Duiveland, Nieuwerkerk
OBS Duiveland is de openbare basisschool in Nieuwerkerk. Met respect voor de dorpscultuur werkt de school samen met de andere school en de verenigingen en stichtingen die in het dorp aanwezig zijn. De school wordt bezocht door kinderen uit Nieuwerkerk en door kinderen uit de omringende dorpen, Ouwerkerk, Sirjansland en Oosterland.

OBS de Kirreweie, Burgh-Haamstede
OBS de Kirreweie, Burgh-Haamstede
Het weiland waarop in 1969 de school werd gebouwd stond bekend onder de naam “het kirreweitje” (klein stuk weiland). Het Schouwse woord kirretje betekent: mens, dier of ding dat klein van stuk is. Daar komt de naam van onze school vandaan.

OBS De Klimop, Dreischor
OBS De Klimop, Dreischor
OBS De Klimop is een dorpsschool van ongeveer 75 leerlingen in Dreischor. Onze school is een openbare school die een centrale plaats inneemt binnen de dorpsgemeenschap. Wij staan voor samen, verbindend, liefdevol, vol vertrouwen en met plezier! Het motto van onze school is: ‘Zorg voor elkaar!’

OBS 'T Kofschip, Zierikzee
OBS 'T Kofschip, Zierikzee
’t Kofschip geeft kinderen de ruimte, ruimte om te groeien en te ontwikkelen. Die ruimte willen wij zeker bieden aan onze leerlingen, maar daarnaast ook aan onszelf. Onze school is de plek waar iedereen leert. De basisschool is een belangrijke tijd uit het leven van kinderen, maar ook van hun ouders.

OBS De Meerpaal, Bruinisse
OBS De Meerpaal, Bruinisse
Openbare basisschool de Meerpaal is samen met twee andere (bijzondere) scholen gevestigd in Bruinisse. Afgelopen jaren hebben verschillende verbouwingen plaatsgevonden, waardoor we meer ruimte tot onze beschikking hebben gekregen. Verder is dit schooljaar ons schoolplein vernieuwd en veranderd.

SBO De Meie, Zierikzee
SBO De Meie, Zierikzee
De Meie is een speciale school voor basisonderwijs. Op onze school vangen wij kinderen op die niet verder kunnen op de gewone basisschool. Leerlingen volgen hier een individueel programma en doen alle dingen die ze in een “gewone” basisschool ook doen. In heel veel opzichten zijn wij niet anders dan de basisschool in de buurt.

OBS De Oosterburcht, Oosterland
OBS De Oosterburcht, Oosterland
Het schoolgebouw dateert van 1972. De leslokalen zijn gebouwd rond een heringerichte patio. De school beschikt over een grote gemeenschapsruimte en een eigen speellokaal; naast de school ligt een sportzaal.

OBS De Schoener, Brouwershaven
OBS De Schoener, Brouwershaven
De Schoener is een openbare school waar alle leerlingen welkom zijn. Een uitgelezen kans om van en over elkaar te leren.

OBS Stapelhof, Renesse
OBS Stapelhof, Renesse
Onze school is gelegen in het centrum van Renesse aan de Mauritsweg 10. Sinds enkele jaren werken wij steeds met een leerlingaantal van rond de 100 leerlingen. We gaan er vanuit dat met dit aantal er steeds met vier combinatiegroepen gewerkt kan worden.
Lekker overzichtelijk: De schoolvakanties
Ja, hier staan ze allemaal in één overzicht bij elkaar. De belangrijkste pagina van deze website. En het mooie is: die van volgend jaar staan er ook al in...
Voor ieder kind een passende onderwijsvorm
Obase heeft het allemaal: Vroeg Vreemde Talen Onderwijs (VVTO), Speciaal basisonderwijs, Hoogbegaafdheidsonderwijs en Dalton onderwijs trekken samenleven en samenwerken in een breed perspectief door.
In
Kaart
Liever op de kaart zoeken naar een fijne Obase-school? Dat kan hier.
En anders helpen we graag wie oriënteert en meer wil weten over de unieke kwaliteiten en eigenschappen van de individuele scholen.
Stichting Obase
Een vraag? Contact!
Blijf nooit lopen met je vragen. Stel ze! Dat kan ook via dit
formulier, dan proberen we je zo snel mogelijk te beantwoorden.