Ga naar hoofdinhoud

Hoogbegaafdheids- onderwijs

Obase biedt hoogbegaafdheidsonderwijs op Schouwen-Duiveland. Deze onderwijsvorm geeft hooggetalenteerde kinderen tot twaalf jaar de kans zich te ontplooien in een uitdagende en stimulerende omgeving.

Wat is Hoogbegaafdheidsonderwijs?

Door hun ontwikkelingsvoorsprong komen hoogbegaafde kinderen vaak in een spagaat terecht. Intellectueel zijn zij hun klasgenoten ver vooruit, maar emotioneel gezien zijn het “gewone” kinderen die graag met andere kinderen willen spelen: thuis, op school en op straat.

Een breed onderzoek, in 2008 uitgevoerd door de Algemene Onderwijs Bond onder 2700 leerkrachten in het basisonderwijs, heeft uitgewezen dat vijf op de zes leerkrachten zich niet in staat achten hooggetalenteerdheid te herkennen en eenzelfde aantal geeft aan hoogbegaafde kinderen niet goed te kunnen begeleiden.

Het is een misvatting dat hoogbegaafde kinderen goed kunnen leren. Ze leren vanuit inzicht, eerst het geheel en vervolgens pas de verschillende delen waaruit het geheel bestaat. Automatiseren gaat bij veel hoogbegaafde kinderen moeizamer. Zij moeten dan ook leren ‘leren’. Gebeurt dat niet, dan gaan zij zich aanpassen aan het niveau en de manier van leren van hun groep (onderpresteren), vinden leren en school niet meer leuk, verliezen hun natuurlijke nieuwsgierigheid, gaan afwijkend gedrag vertonen en komen in een sociaal isolement. Een flink aantal krijgt psychosomatische klachten. Dat is niet alleen jammer voor de betrokken kinderen en hun ouders, maar ook voor onze maatschappij, die zich toch vooral tot een kenniseconomie aan het ontwikkelen is.

Regulier onderwijs is afgestemd op de mogelijkheden en de onderwijsbehoefte van gemiddelde leerlingen. Obase biedt binnen de muren van de openbare basisschool Binnen de Veste passend onderwijs voor kinderen met een hoog leervermogen. De methodiek en pedagogische aanpak zijn specifiek gericht op hoogbegaafde kinderen. Het lesprogramma bestaat uit zaken waarvan uw kind niet alleen direct, maar een leven lang plezier heeft.

Om deze kinderen, en mogelijk dus úw kind, te laten opbloeien én groeien, startte Obase in het schooljaar 2010-2011 op Binnen de Veste in Zierikzee met hoogbegaafdheidsonderwijs. Ook Pontes Pieter Zeeman denkt enthousiast mee over de wijze waarop het voortgezet onderwijs deze leerlingen een passend vervolg kan bieden.

Onze Brede scholen

Alle scholen van Obase overzichtelijk op een rij, met alle contactinformatie binnen handbereik.
Meer informatie per school vindt u op de afzonderlijke pagina’s van de scholen.

OBS Binnen de Veste, Zierikzee

OBS Binnen de Veste, Zierikzee

Dalton basisschool Binnen de Veste ligt in de binnenstad van Zierikzee. Binnen de Veste is een daltonschool. Het daltononderwijs is gebaseerd op de volgende grondbeginselen: zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, reflectie, effectiviteit en samenwerking.

OBS Theo Thijssen Brede school Noorderpolder, Zierikzee

OBS Theo Thijssen Brede school Noorderpolder, Zierikzee

De basisschool is een stukje van je leven, voor de kinderen en voor u. U vertrouwt uw kind zo’n 8 jaar toe aan de zorg van de juffen en meesters. Dat is een belangrijk deel van een kinderleven. Een basisschool kies je dan ook met zorg.

OBS Duiveland, Nieuwerkerk

OBS Duiveland, Nieuwerkerk

OBS Duiveland bestaat sinds 2016/2017 weer uit 1 school, namelijk de school in Nieuwerkerk. En heet dan ook OBS Duiveland Nieuwerkerk. OBS Duiveland Sirjansland, voorheen de nevenvestiging is namelijk vanwege een te gering aantal leerlingen per 1 augustus 2016 gesloten.

OBS de Kirreweie, Burgh-Haamstede

OBS de Kirreweie, Burgh-Haamstede

Het weiland waarop in 1969 de school werd gebouwd stond bekend onder de naam “het kirreweitje” (klein stuk weiland). Het Schouwse woord kirretje betekent: mens, dier of ding dat klein van stuk is. Daar komt de naam van onze school vandaan.

OBS De Klimop, Dreischor

OBS De Klimop, Dreischor

Onze school, OBS De Klimop, te Dreischor is een dorpsschool binnen een kleine kern van zo’n 1000 inwoners. De school wordt momenteel bezocht door ongeveer 70 leerlingen. Deze leerlingen zijn verdeeld over 3 combinatiegroepen: groep 1/2/3, groep 4/5, en groep 6/7/8.

OBS 'T Kofschip, Zierikzee

OBS 'T Kofschip, Zierikzee

’t Kofschip geeft kinderen de ruimte, ruimte om te groeien en te ontwikkelen. Die ruimte willen wij zeker bieden aan onze leerlingen, maar daarnaast ook aan onszelf. Onze school is de plek waar iedereen leert. De basisschool is een belangrijke tijd uit het leven van kinderen, maar ook van hun ouders.

OBS De Meerpaal, Bruinisse

OBS De Meerpaal, Bruinisse

Openbare basisschool de Meerpaal is samen met twee andere (bijzondere) scholen gevestigd in Bruinisse. Afgelopen jaren hebben verschillende verbouwingen plaatsgevonden, waardoor we meer ruimte tot onze beschikking hebben gekregen. Verder is dit schooljaar ons schoolplein vernieuwd en veranderd.

SBO De Meie, Zierikzee

SBO De Meie, Zierikzee

De Meie is een speciale school voor basisonderwijs. Op onze school vangen wij kinderen op die niet verder kunnen op de gewone basisschool. Leerlingen volgen hier een individueel programma en doen alle dingen die ze in een “gewone” basisschool ook doen. In heel veel opzichten zijn wij niet anders dan de basisschool in de buurt.

OBS De Oosterburcht, Oosterland

OBS De Oosterburcht, Oosterland

Het schoolgebouw dateert van 1972. De leslokalen zijn gebouwd rond een heringerichte patio. De school beschikt over een grote gemeenschapsruimte en een eigen speellokaal; naast de school ligt een sportzaal.

OBS De Schoener Daltonschool, Brouwershaven

OBS De Schoener Daltonschool, Brouwershaven

De Schoener is een openbare Daltonschool school waar alle leerlingen welkom zijn. Een uitgelezen kans om van en over elkaar te leren.

OBS Stapelhof, Renesse

OBS Stapelhof, Renesse

Onze school is gelegen in het centrum van Renesse aan de Mauritsweg 10. Sinds enkele jaren werken wij steeds met een leerlingaantal van rond de 100 leerlingen. We gaan er vanuit dat met dit aantal er steeds met vier combinatiegroepen gewerkt kan worden.

Lekker overzichtelijk: De schoolvakanties

Ja, hier staan ze allemaal in één overzicht bij elkaar. De belangrijkste pagina van deze website. En het mooie is: die van volgend jaar staan er ook al in...

Voor ieder kind een passende onderwijsvorm

Obase heeft het allemaal: Vroeg Vreemde Talen Onderwijs (VVTO), Speciaal basisonderwijs, Hoogbegaafdheidsonderwijs en Dalton onderwijs trekken samenleven en samenwerken in een breed perspectief door.

In
Kaart

Liever op de kaart zoeken naar een fijne Obase-school? Dat kan hier.
En anders helpen we graag wie oriënteert en meer wil weten over de unieke kwaliteiten en eigenschappen van de individuele scholen.

Stichting Obase

Industrieweg 32
4301 RS Zierikzee

Postbus 91
4300 AB Zierikzee

0111 418888

Een vraag? Contact!

Blijf nooit lopen met je vragen. Stel ze! Dat kan ook via dit
formulier, dan proberen we je zo snel mogelijk te beantwoorden.

Stichting Obase

Industrieweg 32
4301 RS Zierikzee

Postbus 91
4300 AB Zierikzee

0111 418888
    Back To Top